Biszkopt czekoladowy: 5 jajek, 1 niepełna szklanka maki tortowej, 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 20 dag masła, 20 – 25 dag kokosu, cukier waniliowy
Polewa: 2 mleczne czekolady (20 dag), 12,5 dag margaryny
Białka trzeba ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170-180 st. C. przez ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Życzę smacznego walentynkowego bounty. To bardzo dobre ciasto na walentynki.
kochaj mnie jak ja ciebie a będzie nam jak w niebie???
a dlaczego nie? może o to w tym chodzi, szczęście za szczęście?