Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Jak umilić sobie długie jesienne wieczory?

Jak umilić sobie długie jesienne wieczory?
Idealne na poprawę nastroju będą oryginalne włoskie sery takie jak Gorgonzola DOP, Parmigiano Reggiano DOP oraz Asiago

Data publikacji: 2018-10-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jak umilić sobie długie jesienne wieczory?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Idealne na poprawę nastroju będą oryginalne włoskie sery takie jak Gorgonzola DOP, Parmigiano Reggiano DOP oraz Asiago DOP.

Jak umilić sobie długie jesienne wieczory? Styl życia, LIFESTYLE - Idealne na poprawę nastroju będą oryginalne włoskie sery takie jak Gorgonzola DOP, Parmigiano Reggiano DOP oraz Asiago DOP.

Oczywiście dlatego, że są smaczne i można je spożywać jako samodzielną przekąskę oraz dodatek do wielu dań. Ale nie tylko dlatego. Sery zawierają pewien składnik, a mianowicie ? tryptofan, który wspomaga wydzielanie w organizmie hormonu szczęścia, czyli serotoniny. To ważne, zwłaszcza, gdy dopada nas jesienna chandra. Korzystajmy więc z naturalnie smacznych i zdrowych sposobów na poprawę nastroju!

Asiago ? przekonaj się, jak smakuje tysiąc lat tradycji

Od przeszło tysiąca lat na Płaskowyżu Asiago, w regionie na północy Włoszech, produkowany jest ser Asiago Stagionato (dojrzewający). Jednak jak pokazuje historia, można z powodzeniem łączyć zarówno tradycję, jak i nowoczesne technologie ? tak właśnie na początku XX wieku powstał Asiago Fresco (świeży). Od dojrzewającego różni go delikatniejszy smak świeżego mleka, biały lub lekko słomkowy kolor z widocznymi, nierównomiernymi dziurkami. Oba sera można serwować jako przystawki oraz do dań na ciepło i zimno.

Parmigiano Reggiano ?  król może być tylko jeden

Sery to jedne z produktów, które bez wątpienia wyróżniają włoską kuchnię. Parmigiano Reggiano  DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) po raz kolejny znalazł się w pierwszej dziesiątce marek, cieszących się największym zaufaniem konsumentów. Dowiodło tego niezależne badanie przeprowadzone przez Ipsos ? Parmigiano Reggiano zajął piąte miejsce w rankingu, a dokładnie pierwsze jako marka w kategorii produktów spożywczych i pierwsze na świecie wśród produktów sygnowanych certyfikatem DOP. Oprócz wyjątkowego smaku swoją wysoką pozycję i uznanie wśrod konsumentów na całym świecie Parmigiano Reggiano zawdzięcza temu, że jako tradycyjnym produkt inspiruje i wyraża szereg wartości, odgrywając szczegolną rolę nie tylko wśród włoskiego społeczeństwa.

A to już wiesz?  Limitowane edycje FLOKI już w Polsce

Gorgonzola ? naturalny antybiotyk

Gorgonzola to jeden z najstarszych gatunków sera z niebieską pleśnią. Jego intensywny, pikantny smak sprawia, że dodaje on wyjątkowego charkateru nawet najprostszym daniom. Popularność Gorgonzoli rośnie, czego dowodem jest wzrost produkcji i eksportu sera (w 2017 roku wyeksportowano prawie 13 tys. ton Gorgonzoli do krajów Unii Europejskiej). Mimo charakterystycznego smaku Gorgonzola jest lekkostrawna, a co równie ważne ? zawiera penicillium, czyli naturalny antybiotyk. Jeżeli więc szukacie domowego sposobu na wzmocnienie odporności, sięgnijcie po risotto z Gorgonzolą i orzechami, zapiekane ziemniaki z Gorgonzolą lub skrzydełka z kurczaka z dipem z Gorgonzoli.

Więcej przepisów na dania z Gorgonzolą oraz pozostałymi włoskimi serami: Asiago i Parmigiano Reggiano znajdziecie tutaj: http://www.taksmakujedolcevita.pl/przepisy/

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Jak umilić sobie długie jesienne wieczory? Styl życia, LIFESTYLE - Idealne na poprawę nastroju będą oryginalne włoskie sery takie jak Gorgonzola DOP, Parmigiano Reggiano DOP oraz Asiago DOP.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy