Banany w kawie

Banany w kawie
Banany w kawie, to bardzo dobry, prosty i równocze szybki deser, który możesz przygotować sama. Co jest potrzebne? 6 dojrzałych bananów, 4 łyżeczki mielonej kawy,

Banany w kawie, to bardzo dobry, prosty i równocze szybki deser, który możesz przygotować sama. Co jest potrzebne? 6 dojrzałych bananów, 4 łyżeczki mielonej kawy, łyżeczka kakao, pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżki miodu, 1,5 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich.

Jak przygotować z tego deser?

Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować. Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę. Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić. Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący. Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami.

1 porcja zawiera: 1,8 g białka, 2,3 g tłuszczu, 2 g błonnika, 0 mg cholesterolu.

A to już wiesz?  Magia pocałunku

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy