Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Włoski makaron domowy ? miłość na całe życie

Włoski makaron domowy ? miłość na całe życie
Nie ma nic bardziej charakterystycznego i celnie określającego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego niż talerz makaronu z sosem pomidorowym. To skojarzenie jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż Włosi jedzą makaron codziennie. Danie powszednie? Tak, ale diabeł tkwi w

Data publikacji: 2016-06-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Włoski makaron domowy ? miłość na całe życie
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Nie ma nic bardziej charakterystycznego i celnie określającego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego niż talerz makaronu z sosem pomidorowym. To skojarzenie jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż Włosi jedzą makaron codziennie. Danie powszednie? Tak, ale diabeł tkwi w szczegółach.

Włoski makaron domowy ? miłość na całe życie Styl życia, LIFESTYLE - Nie ma nic bardziej charakterystycznego i celnie określającego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego niż talerz makaronu z sosem pomidorowym. To skojarzenie jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż Włosi jedzą makaron codziennie. Danie powszednie? Tak, ale diabeł tkwi w szczegółach.

Najczulsze i największe emocje wzbudza u Włocha makaron domowy, przyrządzony z miłością przez mamę lub babcię, podany z sosem ze świeżych pomidorów lub posypany samym parmezanem. Umiejętność przygotowywania makaronu jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, która we Włoszech jest równie oczywista jak oddychanie. Makaron domowy, czyli pasta fresca, jest najczęściej przygotowywany przez gospodynie blisko związane z tradycją i kultywujące na co dzień odwieczne zwyczaje kulinarne. Pasta fresca wymaga czasu, skupienia, a nawet kontemplacji, czego mieszkańcy dużych aglomeracji zdecydowanie mają jak na lekarstwo. Jednak na fali zainteresowania ruchem slow food (zapoczątkowanym już 30 lat temu przez Carlo Petriniego) i wpisującą się weń ideę slow life, czyli potrzebą powrotu do bardziej spokojnego i zrównoważonego stylu życia, umiejętność własnoręcznego przygotowania świeżego makaronu okazuje się niezwykle cenna.

?Rozróżniamy dwa rodzaje świeżego makaronu ? jajeczny i klasyczny ? bez użycia jaj. Wersja z jajem jest bardziej odżywcza i ma piękny, intensywnie żółty kolor. Taki makaron wspaniale prezentuje się
i wyśmienicie smakuje podany jako lasagne z mięsno-pomidorowym sosem, tagliatelle z warzywami czy też pappardelle z sosem na bazie dziczyzny.? ? mówi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool
w Warszawie. Gwarancją udanego makaronu jajecznego są proporcje, o których należy zawsze pamiętać. Wedle klasycznego i tradycyjnego przepisu na każde 100 g mąki typu 0 należy dać 1 jajko o wadze ok. 55-60 g. Do wyrobienia ciasta nie potrzeba ani kropli płynu, ani soli. Aby zapobiec ewentualnemu przesuszeniu ciasta, można użyć dodatkowych jaj lub samych żółtek.

A to już wiesz?  Co mamy dla taty?

Do makaronu bez użycia jaj, jako element spajający, wykorzystuje się wino lub bulion (w niektórych regionach), a czasem mleko krowie. Do kategorii pasta fresca zaliczamy również gnocchi di patate, czyli kluseczki podobne do polskich kopytek. W tym przypadku kluczowym składnikiem są ziemniaki, które im starsze, tym lepsze, gdyż zawierają mało wody i są odpowiednio mączyste. Świeży makaron domowy można podawać na wiele sposobów i w różnych wersjach kolorystycznych. Spośród najbardziej powszechnych i atrakcyjnych wizualnie naturalnych barwników warto wymienić szpinak, buraki, atrament z kałamarnicy, pomidory. ?Moim faworytem są właśnie buraki i atrament z kałamarnicy, czyli nero di seppia. Nadają ciastu piękny kolor i smak. To fantastyczne połączenie.? ? zachwyca się Marco Ghia i podaje swój autorski przepis na:

Cappellacci barwione atramentem z kałamarnicy z makrelą

Składniki (na 2 rodzaje ciasta):

200 g mąki typu 0

100 g mąki z pszenicy durum

1 woreczek z atramentem z kałamarnicy

3 jajka

 

200 g mąki typu 0

100 g mąki z pszenicy durum

100 g pure' z buraków (wcześniej pieczonych przez 2 godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku)

1 jajko

 

500 g wędzonej makreli

skórka z jednej cytryny

300 g ricotty

100 g cebuli dymki

30 g mięty

10 g kolendry

 

Sposób przygotowania:

Wyrabiamy ciasto na oba rodzaje makaronu i zawinięte w folię odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Oczyszczamy i przygotowujemy rybę. Mieszamy ją z ricottą i resztą składników, wcześniej bardzo drobno poszatkowanych (cebulę wcześniej podsmażamy). Rozwałkowujemy makaron i formujemy cappellacci, które gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Doprawiamy oliwą extra vergine i posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!

 

Jeśli chcecie opanować sztukę wyrabiania świeżego makaronu, Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie zaprasza na warsztaty pod okiem Marco Ghia. Pierwsze spotkanie po wakacjach ? 27 sierpnia – będzie poświęcone właśnie pasta fresca. 

Warsztaty

Jakość pracy i gwarancję efektu zapewniają nowoczesne i niezawodne urządzenia do zabudowy marki Whirlpool wyposażone w 6-ty Zmysł – inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność, doskonałe rezultaty oraz niezwykle prostą obsługę przy możliwie najniższym zużyciu wody, energii elektrycznej i czasu. Szeroka gama sprzętów do zabudowy marki Whirlpool (piekarniki, kuchenki mikrofalowe, płyty indukcyjne, zmywarki, chłodziarko-zamrażarki) to innowacja, doskonałe wzornictwo oraz intuicyjna obsługa.

A to już wiesz?  Międzynarodowy Dzień Jogi w Polsce! ? 21 czerwca

 

Informacje dla mediów:

Irmina Dzyr-Rainka

[email protected]

+48 601 289 115

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Włoski makaron domowy ? miłość na całe życie Styl życia, LIFESTYLE - Nie ma nic bardziej charakterystycznego i celnie określającego mieszkańców Półwyspu Apenińskiego niż talerz makaronu z sosem pomidorowym. To skojarzenie jest jak najbardziej uzasadnione, gdyż Włosi jedzą makaron codziennie. Danie powszednie? Tak, ale diabeł tkwi w szczegółach.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy