Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Wiosenne menu

Wiosenne menu
Wiosenne

Data publikacji: 2018-03-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosenne menu
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Wiosenne menu

Wiosenne menu Styl życia, LIFESTYLE - Wiosenne menu

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi  i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienic swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Składniki:

1 opakowanie rukoli

300 g pomidorków koktajlowych

200 g ulubionego sera pleśniowego

1 granat

1 gruszka

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z lekkim białym winem Marani Tvishi.

Sałatka z krewetkami

Składniki:

250 g małych krewetek

4 awokado

1 seler naciowy

2 ząbki czosnku

2,5 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego

3 łyżeczki soku z cytryny

3 łyżeczki koperku

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Miąższ z awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj koperek, seler naciowy oraz czosnek. Przełóż przygotowane składniki do jednej miski i wymieszaj z ugotowanymi krewetkami. Dodaj majonez (lub jogurt) oraz pieprz i sól do smaku.  Podawaj w łupinach awokado.

Sałatka grecka

Składniki:

1 opakowanie sera feta

2 średnie pomidory

1 zielona papryka

1 świeży ogórek

1 cebula

1 czarne oliwki

? łyżeczki oregano

1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Obierz ogórka a następnie pokrój w kostkę wraz z papryką, pomidorami i serem fetą. Cebulę pokrój w półksiężyce. Składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, posyp oregano, polej oliwą a następnie wymieszaj. Gotowe!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wiosenne menu Styl życia, LIFESTYLE - Wiosenne menu
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

A to już wiesz?  Cała Polska piecze z Kasią... i Jaśkiem Kuroniem!_WARSZTATY ONLINE 17.05

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy