Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!

Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
Miłosz Grabowski, szef kuchni restauracji Pod Różą w Krakowie, znalazł się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji SPYC, globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki

Data publikacji: 2017-09-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Miłosz Grabowski, szef kuchni restauracji Pod Różą w Krakowie, znalazł się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji SPYC, globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej.

Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego! Styl życia, LIFESTYLE - Miłosz Grabowski, szef kuchni restauracji Pod Różą w Krakowie, znalazł się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji SPYC, globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej.

Krakowska osobowość

Miłosz Grabowski może pochwalić się imponującym, międzynarodowym doświadczeniem. Młody szef kuchni w ciągu kilku ostatnich lat gotował w takich miejscach, jak np. należąca do Gordona Ramsaya restauracja Pétrus w Londynie, Spondi Restaurant w Atenach czy londyńska The Greenhouse.

Potrawa, która została przygotował w ramach konkursu, to wędzona pierś z kaczki z musem o smaku barszczu podawana z  konfitowanymi serduszkamiu i sałatkąz buraków i dukkah. ?W kuchni najbardziej cenię sobie różnorodność. W mojej opinii, dobry szef kuchni to osoba niezwykle zmotywowana, stale poszukująca wyzwań w swojej pracy oraz stawiająca jakość dań na pierwszym miejscu? ? komentuje Grabowski.

Wyjątkowe jury z polskim akcentem

S.Pellegrino Young Chef to międzynarodowy konkurs dla młodych Szefów Kuchni ? utalentowanych  i skupionych w swojej pracy nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie oraz sposobie podania potrawy. Inicjatywa, w pełni wpisująca się w misję marki S.Pellegrino, ma na celu wspieranie ich rozwoju, jak również  ? rozwój wysokiej klasy gastronomii ?  fine dining.

Konkurs składa się z kilku etapów i rozpoczyna się złożeniem aplikacji wraz z opisem stworzonego przez szefa kuchni dania. Podczas półfinału odbywającego się w październiku w Warszawie, Polskę będzie reprezentować jeszcze trzech wyjątkowych szefów kuchni: Łukasz Wącirz z restauracji Avocado w Poznaniu, Marcin Popielarz z restauracji Biały Królik w Gdyni oraz Jan Kilański z restauracji Główna Osobowa, również w Gdyni. Uczestników oceniać będzie pięcioosobowe jury, w którym zasiadają  wybitni szefowie kuchni z kilku krajów, m.in. Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro pierwszej restauracji w Polsce odznaczonej gwiazdką Michelin.

A to już wiesz?  Cel, pal! O sztuce tworzenia idealnego planu

 Jestem bardzo zadowolony, że z 10 półfinalistów, prawie połowa to Polacy. To dowodzi, że nasza gastronomia jest na właściwej drodze i angażują się w nią odpowiednie osoby ? chętne do doskonalenia swoich umiejętności i polskiej sztuki kulinarnej. Potwierdza to ciągły rozwój ? widoczny zarówno wśród kucharzy, jak i konsumentów ? który pokazuje, że idziemy w dobrym kierunku? ? mówi Amaro.

Zwycięzca, którego poznamy w październiku, weźmie udział w finale, który odbędzie się w czerwcu 2018 r. w Mediolanie.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Szef kuchni z Krakowa w półfinale międzynarodowego konkursu kulinarnego! Styl życia, LIFESTYLE - Miłosz Grabowski, szef kuchni restauracji Pod Różą w Krakowie, znalazł się w gronie półfinalistów tegorocznej edycji SPYC, globalnego konkursu dla młodych talentów sztuki kulinarnej.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy