Data publikacji: 2017-08-22
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Najlepsze dania z polskich grzybów
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas ?Święta Grzybów? w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów. Polacy najbardziej lubią maślaki, borowiki, gąski i podgrzybki.
Zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas ?Święta Grzybów? w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów. Polacy najbardziej lubią maślaki, borowiki, gąski i podgrzybki.
? W tym roku mamy wysyp grzybów i będziemy się nimi cieszyć do późnej jesieni ? mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika ?Kuchnia?. ? Serdecznie namawiam Was na grzybobranie, a potem na skorzystanie z naszych nowych przepisów na grzybowe przysmaki: wątróbki z borowikami, selerowo-grzybowy krem i placek z kurczakiem i podgrzybkami ? dodaje.
Jak najlepiej wykorzystać polskie grzyby?
Maślaki to grzyby niezwykle aromatyczne. Mają lepką skórkę, którą trzeba usunąć podczas oczyszczania ? może być kwaśna i gorzka, a w dodatku jest bardzo ciężkostrawna. Maślaki świetnie nadają się do przygotowania risotto.
Borowiki to grzyby szlachetne. Wykorzystywane są w kuchniach na całym świecie. W Polsce najczęściej dodajemy je do potraw bożonarodzeniowych, ale ze świeżych grzybów przyrządzamy przede wszystkim krem borowikowy.
Podgrzybki to najpopularniejsze grzyby leśne. Mają mniejsze wymagania niż borowiki, dlatego łatwiej znaleźć je w lesie. Są nieco mniej szlachetne, ale równie aromatyczne co borowiki. Najlepiej pasują do dań obiadowych z mięsem.
Gąski i kurki królują podczas śniadań. Bardzo często wykorzystujemy je do jajecznicy, ale ich smak doskonale pasuje też do serów ? zwłaszcza pleśniowych, jak np. camembert. Podduszone w słodkiej śmietanie stworzą sos idealny do mięs.
Wrzesień w ?Kuchni?
We wrześniowym numerze magazynu ?Kuchnia?, dostępnym w kioskach od 22 sierpnia br., znajdziesz przepisy na potrawy z grzybami oraz wszystko o przecierze pomidorowym wraz z pięcioma przepisami na świetne dania z jego wykorzystaniem. A ponadto:
jedziemy na Węgry i wracamy z papryką, winem i kandyzowanymi owocami,
zwiedzamy Tbilisi w 48 godzin i podpowiadamy, gdzie zjeść, gdzie spać i co zobaczyć,
sprawdzamy, czym różni się kiszenie od kwaszenia.
W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuację konkursu ?Gotuj z Kuchnią?, w którym co miesiąc można wygrać artykuły gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiącach powalczyć o atrakcyjną nagrodę główną ? wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.
Magazyn ?Kuchnia? zaprasza również na warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi Marco Ghia ? ekspert kuchni włoskiej, który pracował w najlepszych restauracjach na świecie. Już 30 września
br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże, jak przygotować włoskie dania z gruszkami: risotto, quiche, brioche i carpaccio. Szczegóły na stronie akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty.
Miesięcznik ?Kuchnia? to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, jak i dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłośników smacznego jedzenia. W ?Kuchni? można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE