Data publikacji: 2019-01-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Modna dieta: Dieta FODMAP
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
W ostatnich latach zespół jelita nadwrażliwego (IBS, Irritable Bowel Syndrom) daje się we znaki wielu osobom. Blisko połowa chorych dokuczliwe symptomy wiąże ze swoją dietą.
Naukowcy z jednego z australijskich uniwersytetów swoje zainteresowania skupili wokół żywności, która mogłaby stanowić przyczynę tych uporczywych dolegliwości.
Fermentujące węglowodany
Eksperci zwrócili uwagę na produkty, które zawierają słabo wchłaniane węglowodany, fermentujące w naszym jelicie. Zalicza się do nich m.in. cukier mleczny ? laktoza oraz cukier owocowy – fruktoza. Węglowodany te zdefiniowano jako ?fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole? ? w skrócie określane jako FODMAPs, z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.
Żywność bogata w fermentujące węglowodany może przyczyniać się do dyskomfortu układu pokarmowego u osób z IBS. Związki te działają w jelicie osmotycznie, czyli zwiększają ilość płynów w jelicie i przyspieszają jego motorykę. Co więcej, bakterie jelitowe fermentują te węglowodany, czego konsekwencją jest wzmożona produkcja gazów, wzdęcia, ból, zaparcia, biegunki. Z tego względu stwierdzono, że dieta z niską zawartością FODMAPs może stanowić skuteczną dietoterapię tego schorzenia.
Źródła FODMAPs
FODMAPs znajdują się w warzywach, owocach, a także produktach mlecznych, zbożowych, orzechach i słodzikach. Osoby z IBS powinny unikać spożywania produktów o wysokiej zawartości FODMAPs.
Warto podkreślić, że każda dieta eliminacyjna powinna być stosowana pod kontrolą doświadczonego dietetyka, aby uniknąć ewentualnych niedoborów żywieniowych.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE