Data publikacji: 2016-08-09
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Magia letnich śniadań z kawą
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Od Central Parku aż po Warszawę ? wszyscy kochają błogie początki dnia. W letnie dni moda na ich celebrację uderza z podwójną siłą!
Parki, łąki i ogrody wabią burzą soczystej zieleni. Na kocu, na ławce, na urokliwym tarasie. Wdech ciepłego powietrza, łyk aromatycznej kawy i kęs pysznego śniadania. Od Central Parku aż po Warszawę ? wszyscy kochają błogie początki dnia. W letnie dni moda na ich celebrację uderza z podwójną siłą!
Letnie śniadanie na trawie nie musi być ulotnym marzeniem. W słoneczne dni nawet w najmniejszych parkach i ogrodach robi się tłumnie. Warszawiacy oblegają nadwiślańskie plaże, krakowianie odpoczywają w palmiarni ogrodu botanicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego, a wrocławianie chętnie wyjeżdżają w okolice zamku na wodzie w Wojnowicach. Choć bardziej niż kiedykolwiek cierpimy na brak czasu, moda na długą celebrację poranków ma się świetnie – także w naszym kraju. Kilkanaście lat temu obserwowaliśmy ją tylko w amerykańskich filmach, dzisiaj sami nie jesteśmy w stanie z niej zrezygnować. Słoneczna aura kusi każdego. Jak w pełnią ją wykorzystać?
Idealnym pomysłem na dobry początek dnia jest piknik! Koc, zielona trawa i kosz pyszności, który doprowadzi nasze kubki smakowe do prawdziwego szaleństwa. Co do niego włożyć? Odpowiedzią jest nowy trend łączenia tego, co na co dzień i tak wydaje nam się nierozłączne ? pełnej smaku i aromatu kawy oraz pożywnego śniadania. ?Coffee pairing? ? bo o nim mowa – zaskakuje nietuzinkowymi rozwiązaniami. Miłośnicy win od lat dobierają do nich dania, dzięki czemu uzyskują idealne duety smakowe. Mało kto wie, że z kawą można robić to samo! Odpowiednie produkty połączone z profilami aromatycznymi najlepszych mieszanek, otwierają nowe możliwości doznań. Ręcznie zbierane, wyselekcjonowanie ziarna Nespresso z różnych części świata posiadają unikalne profile aromatyczne ? zależne m.in. od uprawy, metody obróbki owoców kawowca, stopnia palenia czy grubości mielenia, a dzięki ich różnorodności można je łączyć ze zgodnymi pod względem sensorycznym produktami. Niepowtarzalne bogactwo i świadomość szlachetnych mieszanek kaw Nespresso idealnie wpisuje się w filozofię coffee pairingu, pozwalając na tworzenie doskonale zharmonizowanych śniadań.
– W kawie znajduje się ponad 900 różnych aromatów. Podobnie jak w przypadku wina – kraj pochodzenia czy tzw. terroir (czyli warunki glebowe i geograficzne, w których rosną krzewy kawowca) wpływają na smak kawy. Espresso często pijemy niezależnie od posiłku, ale czemu nie zharmonizować go z jedzeniem? Coffee pairing polega na tak umiejętnym dobraniu kawy do rodzaju i charakteru posiłku, aby dodać połączeniu harmonii oraz podkreślić jego aromaty i smaki. Dzięki temu możemy czerpać jeszcze więcej przyjemności, celebrując posiłki. Harmonia szczególnie ważna jest na początku dnia, dlatego warto zastanowić się, jakie nuty aromatyczne dobrze komponują się z naszym śniadaniem i dołączyć do niego kawę ? mówi Michał Proszewski z Nespresso. ? Wymaga to oczywiście wiedzy, ale niektóre połączenia są dość oczywiste. Każdy zgodzi się z tym, że crossaint czy tost świetnie pasuje do porannej ?małej czarnej?. To z powodu zbożowych nut kawy, szczególnie mieszanek z rodziny łagodnie palonych takich jak Livanto czy Volluto, znajdujących się w naszym portfolio. Podczas procesu palenia zachodzi reakcja karmelizowania się cukru w ziarnach kawy i to samo dzieje się z jedzeniem, gdy wypiekamy czy podpiekamy pieczywo. Dlatego te produkty tak dobrze do siebie pasują.
Jeśli uwielbiasz zaczynać dzień od czegoś słodkiego, możesz przygotować czekoladowe cupcakes z wyrazistym kremem i dobrać do nich kawę, która skontrastuje słodycz np. intensywną Dharkan od Nespresso o silnym aromacie palonych ziaren i gorzkiego kakao. Preferujesz wytrawne samki? Przyrządź ziołową foccacię z pomidorami i podkreśl ją gęstą kawą Kaazar o wyczuwalnej nucie pieprzowej. Zaskakujące, jak idealnie smakuje takie połączenie.
– Śniadanie to mój ulubiony posiłek dnia. Przebudzenie nieodłącznie wiąże się dla mnie z filiżanką aromatycznej kawy: czarnej z gęstą cremą lub delikatniej z dodatkiem mleka, np. cappuccino. Tym bardziej fascynuje mnie komponowanie przepisów do poszczególnych mieszanek. Codziennie odkrywam różnorodność kaw zamkniętych w kapsułkach: ziarna z różnych stron świata, nuty aromatyczne, sposób łączenie kawy z mlekiem. To one podpowiadają mi ?co dziś zjem na śniadanie?? ? mówi Marta Greber autorka bloga ?Co dziś zjem na śniadanie??.
Przepisy i jeszcze więcej inspiracji dostępne są na stronie www.rozbudzswojporanek.pl.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE