Data publikacji: 2016-11-02
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kolacja z widokiem na góry
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
?Dinner with a view?, to cykl kolacji plenerowych połączonych z przygotowywaniem dań na żywym ogniu.
Pomysłodawczyni projektu Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni) do każdej edycji zapraszała szefa kuchni – kobietę – wybitną osobowość świata kulinarnego. Trzecią postacią, która uczestniczyła w przedsięwzięciu był szef kuchni i jednocześnie gospodarz miejsca. Po kolacji z widokiem na rzekę, na morze, jesienią odbyła się trzecia edycja niecodziennego wydarzenia – tym razem z widokiem na góry.
A gościny udzielił Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój z szefem kuchni Restauracji Szósty Zmysł Januszem Myjakiem. Tym razem obok Maliki ramię w ramię współtworzyła spektakl i przygotowywała dania zaproszona ze Szwecji, specjalnie na tę okazję, Fia Gulliksson, niezwykła osobowość i aktywistka Food in Action. ? To mój pierwszy raz w Polsce ? dodała Fia. ? I jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Zachwycają mnie surowe, proste produkty użyte do kolacji. Ekscytują mnie wszystkie osoby pełne pasji, które tu spotkałam. Doświadczyłam naprawdę fantastycznej atmosfery. Istotnym elementem wieczorów ?Dinner with a view? jest nie tylko sam posiłek przy przepięknie zaaranżowanym przez stylistów magazynu KUKBUK stole, w zgodzie z otaczającą naturą, ale przede wszystkim doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprzeciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda są reżyserami wydarzenia. Tym razem zaskoczyły swoim pogodnym obliczem.
Trójka niezwykłych szefów przy wsparciu przepięknej jesiennej i słonecznej aury, przygotowała ucztę na bazie produktów pochodzących głównie z Podkarpacia i charakterystycznych dla danej pory roku. Głównymi wątkami smakowymi były: jagnięcina, sery górskie, ryby potokowe i grzyby. Szefowie, stosując siedem różnych technik gotowania na ogniu, przygotowali 11 dań w tym m.in. moskole z bryndzą upieczone na blasze, pstrąg w trzech odsłonach (surowy, marynowany i pieczony), jesiotr z chrzanem, agrestem i porem zapieczony w żarze, bulion jagnięcy z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą kiszoną ugotowany w kociołku czy śliwka z kruszonką, topinamburem, malina, arcydzięglem i jarzębiakiem. ? Jestem pod wrażeniem dobrej współpracy między szefami ? wyjaśnia Janusz Myjak. ? Dwa dni wcześniej poszukiwaliśmy u lokalnych producentów najlepszych produktów. Potem omówiliśmy wspólnie menu, dobierając rodzaj ?ognia? do przygotowania poszczególnych produktów. A potem trzeba się było zmierzyć z żywiołem. Stopień trudności był wysoki, w porównaniu z tym, jak gotujemy na co dzień.
A każde danie dopełniało wyborne wino z Dolio Vini doskonale dobrane smakiem, kolację zaś uwieńczyła filiżanka kawy Nespresso i owacja na stojąco dla twórców wieczoru. Wieczoru pełnego magii i niezwykłych smaków, przy jednoczesnej prostocie smakowitych dań, co oddaje po części poniższa galeria zdjęć oraz opinie gości ? Tak znakomicie skomponowanych i smacznych dań w całości rzadko zdarza się degustować. Dla mnie to największe wydarzenie kulinarne roku ? dodaje jeden z gości hotelowych uczestniczący w kolacji. Nie pozostaje zatem nic innego, jak wyczekiwać kolejnego tego rodzaju wydarzenia w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.
www.DrIrenaErisSpa.com
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE