Data publikacji: 2020-02-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Z apetytem na Walentynki, czyli przez żołądek do serca
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Pełne afrodyzjaków menu, dania w kształcie serca, kolacja w weneckich maskach czy lekcja podwalania ? to tylko niektóre atrakcje przygotowane przez restauracje z okazji Walentynek.
Dla wielu par romantyczna kolacja to obowiązkowy punkt w celebracji tego coraz bardziej popularnego nad Wisłą święta, a dla restauracji świetna okazja, by zaproponować swoim gościom coś oryginalnego. Gdzie się wybrać na walentynkową kolację z ukochaną osobą?
Podwalanie się z sercem
W restauracji Podwale 25 Kompania Piwna tegorocznym hasłem walentynkowym jest ?Podwalaj się ze smakiem?, a nazwy potraw w walentynkowym menu pochodzą ze staropolszczyzny. ?Ckliwości się zebrały? to sałatka z grillowanym bakłażanem i krewetkami. Pod nazwą ?Zachwytowanie? ukrywa się polędwiczka z sosem grzybowym z risotto a chilli i surówką z czerwonego buraka. Po takim wstępie czas ?Zaszczytowanie?, czyli serduszka z liczi z sosem malinowym.
Podwale 25 proponuje również inne atrakcje. Wszyscy panowie w Walentynki będą otrzymywali ?Poradnik Podwalania?, czyli karteczki z radami typu ?Uśmiechaj się bez pośpiechu?, ?Niech Twój uśmiech rozkwitnie powoli na jej widok? czy ?Spodobała Ci się? Raz, dwa, trzy podchodzisz, nie czas na obawy!?
– Zapraszamy nie tylko zakochanych, ale również grupy przyjaciół i znajomych. W końcu kto powiedział, że tego dnia dobrze bawić się mogą jedynie pary ? zachęca Paulina Zalesińska, menedżer Podwale 25 Kompania Piwna.
Na walentynkową kolację z lekkim przymrużeniem oka można się również wybrać do włoskiej restauracji Otto Pompieri i restauracji U Szwejka. W pierwszej serwowana będzie pizza świętego Walentego w kształcie serca. Z kolei ?Szwejk? zaprasza do siebie hasłem ?Przez żołądek do Szwejka?
i proponuje ?Sercowy sznycel dla dwojga?.
Tajemniczo i z afrodyzjakami
Na niezapomnianą kolację w tajemniczej aurze zaprasza znajdująca się w Ogrodzie Saskim restauracja St Antonio, której wystrój przenosi gości do romantycznej Wenecji.
– Zakochani otrzymają karnowałowe, weneckie maski, a w walentynkowym menu znajdą delikatne
i pełne afrodyzjaków takie dania jak zupa krem z kopru włoskiego lub zupa krem z homara, małże Św. Jakuba z puree z pieczonego kalafiora z emilgraną, polędwicę wołową na domowej chałce z konfiturą z czerwonej cebuli i owocami, filet z jesiotra z puree ziemniaczanym z truflą lub comber jagnięcy sous vide z puree z topinamburu oraz kokosowy mus. W walentynkowy nastrój wprowadzi gości również nasz pianista, który na ten wieczór przygotował specjalny, klasyczny repertuar ? mówi Agata Melnyk, menedżer restauracji.
Dania na walentynki nie mogą być tymi samymi, które na co dzień goście mogą zamówić z karty menu. Dlatego w we wszystkich Jeff`sach 14 lutego pary będą mogły zjeść zupełnie inne potrawy. Walentynkowa przystawka to bulion z kalmarami i krewetkami oraz ostrygi na kruszonym lodzie. Jako danie główne szef kuchni Marcin Sołtyk, szef kuchni restauracji Jeff`s proponuje kaczkę z sałatą mango, chili i kolendrą oraz ?Czekoladowy Pocałunek?, czyli czekoladowe ciasto z sosem cassis, a do tego prosecco z truskawkami.
To tylko kilka z propozycji, gdzie można spędzić walentynkowy wieczór. Restauratorzy podkreślają, że starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom wszystkich tych, którzy chcieliby tego dnia zjeść
z ukochaną osobą lub przyjaciółmi kolację inną niż wszystkie.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE