Aktualności

Walentynki – Wraz z Appetitą rozkochaj się w? afrodyzjakach!

Warszawa, 8 lutego 2021 r.

Wraz z Appetitą rozkochaj się w? afrodyzjakach!
Walentynki to idealna okazja, aby oderwać się na chwilę od codzienności i spędzić kilka chwil z ukochaną osobą. Wspólnie przyszykowana i odpowiednio celebrowana kolacja może uświetnić romantyczny wieczór. Dlatego warto wzbogacić ją o? afrodyzjaki! Pomogą subtelnie rozbudzić wszystkie zmysły i cieszyć się bliskością. Przyprawione miłością przepisy podpowiada marka Appetita.

O namiętność trzeba dbać na co dzień, nie tylko od święta. To banalne zdanie, ale niesie za sobą dużo mądrości. W dzisiejszych czasach pędząc za karierą, wychowując dzieci czy rozwijając swoje pasje, zdarza się zapominać o codziennym pielęgnowaniu uczuć do partnera czy partnerki. Walentynki to doskonały moment, aby nadrobić zaległości i spędzić przyjemnie czas z ukochaną osobą tylko we dwoje.

Aby wpleść w romantyczny wieczór odrobinę magii, warto sięgać po afrodyzjaki. Niepozorne składniki mogą pozytywnie wpływać na siły witalne, zwiększać libido i wzmacniać relację pomiędzy partnerami. Należą do nich między innymi czekolada, szampan, owoce morza, ale także przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, pieprz, tymianek, cząber, kurkuma, kolendra, cynamon, imbir czy chili. Przy pomocy Appetity szybko i łatwo można wyczarować wyborne dania z dodatkiem afrodyzjaków, aby wspólnej kolacji dodać pikanterii i smaku.

Paella
Składniki:
? 300 g ryżu do paelli (calasparra,ewentualnie arborio)
? 2 papryki
? 1 łyżeczka Kurkumy mielonej Appetita
? szczypta Chili mielonego Appetita
? 200 g groszku
? 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
? 150 g oczyszczonych i obranych krewetek
? 2 ząbki czosnku
? 1 cebula
? ? szklanki białego wina
? oliwa z oliwek
? opcjonalnie szafran
? sól

Sposób przyrządzenia:
Czosnek i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić czosnek i cebulę, dodać paprykę i smażyć ok. 2 minuty. Dodać suchy ryż, zamieszać i wlać wino. Odparować alkohol i dolać bulion, zmniejszyć moc palnika, dodać kurkumę, chili i gotować przez ok. 15 minut, nie mieszając. Kiedy ryż będzie miękki, dodać groszek, szafran oraz oczyszczone krewetki. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut – ewentualnie doprawić do smaku, od razu podawać.

Zupa krem ze szpinaku z krewetkami
Składniki:
? 40 dag szpinaku
? 800 ml wody
? 3 ząbki czosnku
? 50 g sera feta
? ? pęczka szczypiorku
? ? natki pietruszki
? 2 łyżki masła
? 1 łyżka oliwy
? sól
? Pieprz czarny mielony Appetita
? Gałka muszkatołowa Appetita
? krewetki tygrysie
? łyżka masła
? ząbek czosnku

? bagietka (do podania)

Sposób przyrządzenia:
Szpinak, szczypiorek i pietruszkę umyć i pokroić. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić dwa ząbki czosnku, zrumienić, dodać zieleninę i smażyć 2-3 minuty. Całość przyprawić, zalać wodą i gotować 10 minut, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zmiksować na gładki krem. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać ostatni posiekany ząbek czosnku, zrumienić, dodać krewetki i obsmażyć. Wlać zupę do talerzy, do każdego włożyć krewetki. Podawać z bagietką.

Szybkie szaszłyki z krewetek
Składniki:
? 15 sztuk oczyszczonych krewetek królewskich
? sok z ? limonki
? 1 łyżka Kolendry Appetita
? 2 ząbki czosnku
? 1 papryczka chili
? olej
? sól
? Pieprz czarny mielony Appetita
? 50 g masła

Sposób przyrządzenia:
Krewetki zalać sokiem z limonki, dodać posiekane chili, czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżeczkę kolendry, sól, pieprz i kilka łyżek oleju. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, w połowie smażenia dodać masło. Krewetki można również przyrządzić na grillu. Podawać z ulubioną sałatką.

Sałatka z krewetkami
Składniki:
? 200 g krewetek koktajlowych
? 2 cykorie
? 1 mały ogórek
? 1 łyżka kaparów
? 2 łyżki soku z cytryny
? 1 łyżka oleju
? 3 łyżki oleju sezamowego
? sól
? Tymianek suszony Appetita
? Pieprz czarny mielony Appetita

Sposób przyrządzenia:
Krewetki polać łyżką soku z cytryny i łyżką oleju. Przyprawić solą, tymiankiem i pieprzem, następnie smażyć kilka minut na patelni grillowej z obydwu stron. Cykorię umyć, podzielić na liście, posiekać, umyć ogórek,osuszyć i pokroić w półplastry. Całość posypać kaparami. Polać łyżką soku z cytryny i olejem sezamowym, przyprawić solą i pieprzem.

Moules-frites
Składniki:
? 1 kg wstępnie ugotowanych małży
? 3 ząbki czosnku
? 3 szalotki (lub 1 cebula)
? natka pietruszki
? 4 łyżki masła
? Tymianek Appetita
? 200 ml białego wytrawnego wina
? 4 duże, oczyszczone ziemniaki
? olej do smażenia
? Przyprawa do frytek i ziemniaków
? sól

Sposób przyrządzenia:
Przygotować frytki: ziemniaki pokroić w grube paski, odsączyć na papierze do pieczenia. Smażyć na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Posypać solą i przyprawą do ziemniaków. Czosnek i szalotkę drobno posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek i szalotkę, smażyć ok. minutę, a następnie zalać winem, częściowo odparować i dodać mule. Przykryć, gotować ok. 5 minut. Pietruszkę posiekać, posypać mule, doprawić solą i tymiankiem, podawać z frytkami.

Więcej kulinarnych inspiracji na stronie www.smakistyl.pl.

Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
? Chili mielone Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie
? Gałka muszkatołowa mielona Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Kolendra Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie
? Kurkuma mielona Appetita (20 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
? Pieprz czarny mielony Appetita (18 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie
? Przyprawa do frytek i ziemniaków (25 g), cena ok. 1,70 zł/ opakowanie
? Tymianek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #LIFESTYLE   #Styl życia