Data publikacji: 2019-12-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Święta pełne dobrego smaku
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez wyjątkowych smaków i aromatów. Smakowite, tradycyjne dania są nieodłącznym elementem rodzinnych, uroczystych spotkań. Sokołów inspiruje do przygotowania potraw, które zachwycą gości znakomitym smakiem i efektowną prezentacją.

Schab pieczony w niskiej temperaturze z makaronem
Składniki:
Schab Uczta Świeżość i Smak Sokołów 1 opakowanie
Czosnek 1 ząbek
Pomarańcze 1 szt.
Koper włoski (fenkuł) 1 bulwa
Olej 20 ml
Anyż kilka szt.
Goździki kilka szt.
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Zdjąć błony z mięsa. Oprószyć mięso solą i pieprzem. Posiekać na plasterki bulwę kopru włoskiego. Obrać ze skóry i pokroić w plastry pomarańczę. Posiekać drobno czosnek.
Na rozgrzaną patelnię położyć mięso. Obsmażyć na słomkowy kolor. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć część posiekanej bulwy kopru włoskiego oraz pomarańczy. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie posypać je czosnkiem, wyłożyć resztę kopru włoskiego oraz pozostałe plastry pomarańczy. Posypać goździkami i anyżem. Piec pod przykryciem w temperaturze 110°C przez 120 minut. Następnie przez 15 minut piec bez przykrycia, by mięso się skrystalizowało.
Przygotowanie makaronu
Składniki:
Oliwa z oliwek 20 ml
Cebula 1 szt.
Makaron ok. 100 -150 g
Jarmuż ok. 100 g
Woda 50 ml
Czosnek 2 ząbki
Suszone pomidory 70 g
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Podgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sól i pieprz, zeszklić. Do cebuli dodać pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Dolać wodę i posolić. Następnie dodać jarmuż. Smażyć, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczony schab podawać razem z makaronem.
Pierogi z omastą z pasztetem pieczonym Sokołów Naturrino
Składniki:
Pasztet pieczony Sokołów Naturrino 1 opakowanie 200 g
Ciasto na pierogi
Cebula 1 szt.
Olej 20 ml
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz do cebuli. Posiekać natkę pietruszki. Pasztet wyjąć z opakowania, przełożyć do miski, dodać cebulę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto starannie rozwałkować, na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić.
Pierogi z omastą z pastą warzywną z ciecierzycą Z Gruntu Dobre
Składniki:
Pasta warzywna z ciecierzycą Z Gruntu Dobre 1 opakowanie
Ciasto na pierogi
Cebula 1 szt.
Olej 20 ml
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz do cebuli. Posiekać natkę pietruszki. Pastę Z Gruntu Dobre przełożyć do miski, dodać cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto starannie rozwałkować, na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić. Podawać ze smażoną cebulką.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE