Data publikacji: 2016-10-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Światowy Dzień Makaronu ? to już dziś!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
25 października to jedna z najbardziej smakowitych dat w kalendarzu! To właśnie dzisiaj świętujemy Światowy Dzień Makaronu, który jest coraz huczniej celebrowany także w naszym kraju. Co sprawiło, że Polacy tak chętnie go obchodzą?
Świętowanie jest? przyjemne
? Do najczęściej obchodzonych dni należą te ustanowione tradycją, będące nieodłącznym elementem naszej kultury, obyczajowości czy religii. Jednak niezależnie od symboliki święta, łączy je jedno ? sama chęć ludzi do uczestniczenia w nich oraz zwrócenie uwagi na dane zjawisko. Dzień Makaronu również idealnie spełnia te wytyczne ? mówi Monika Perkowska, psycholog związany z marką Lubella. Polacy biorą udział w tego typu inicjatywach, które są w stanie polepszyć ich samopoczucie: poczynając od biegania, poprzez spotkania towarzyskie aż do samego faktu celebrowania poszczególnych okazji. 25 października daje nam zatem po prostu możliwość czerpania przyjemności: wspólnego spędzania czasu w niezwykle apetycznych okolicznościach czy to w domowym zaciszu, czy w restauracjach.
? Często mówi się o tym, że Polacy obawiają się nowości. Lęk ten jest jednak powiązany przede wszystkim z potrzebą zachowania bezpieczeństwa. W przypadku świąt związanych z czymś miłym, np. jedzeniem, to nie występuje i są one szybko przyswajane ? podsumowuje Perkowska.
Przepis na makaronowe obchody
Polacy rozsmakowali się w daniach z makaronem. Jego różnorodność kształtów i sposobów podawania sprawia, że za każdym razem jest odkrywany na nowo: wytrawnie, deserowo a nawet
w formie kotlecików! Ekspert kulinarny, Piotr Ceranowicz, zadbał o to, aby również podczas Światowego Dnia Makaronu nie zabrakło kulinarnych inspiracji na celebrację tej daty. Z Lubellą, która oferuje pasty najwyższej jakości i o wyjątkowym smaku, przygotowanie cannelloni będzie prawdziwą przyjemnością dla wszystkich zmysłów. A więc, świętowanie czas zacząć! Smacznego! 🙂
Deserowa lasagne z jabłkami
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: średni
Ilość porcji: dla 4 osób
Składniki:
Makaron Lubella Lasagne nr 52 500 g
1 kg jabłek
10 g cynamonu
20 g rodzynek
20 g żurawiny
100 g cukru
20 g cukru wanilinowego
1 duża cytryna
Bita śmietana
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wycinamy środki i kroimy w cienkie plastry. Następnie karmelizujemy je w cukrze i zalewamy sokiem z cytryny. Dodajemy część cynamonu, rodzynki, żurawinę
i dalej dusimy. Uduszone jabłka studzimy i przekładamy makaronem (nie gotujemy go wcześniej), układając całość w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
Posypujemy cukrem wymieszanym z pozostałą częścią cynamonu i zapiekamy
w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż cukier lekko się skarmelizuje.
Całość podajemy z bitą śmietaną.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE