Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Śniadanie z czterech krańców świata ? co się jada za granicą?

Śniadanie z czterech krańców świata ? co się jada za granicą?
Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada ?co kraj, to obyczaj? jest szczególnie żywa w kwestii

Data publikacji: 2017-10-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Śniadanie z czterech krańców świata ? co się jada za granicą?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada ?co kraj, to obyczaj? jest szczególnie żywa w kwestii śniadań.

Śniadanie z czterech krańców świata ? co się jada za granicą? Styl życia, LIFESTYLE - Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada ?co kraj, to obyczaj? jest szczególnie żywa w kwestii śniadań.

Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada ?co kraj, to obyczaj? jest szczególnie żywa w kwestii śniadań. Jak wygląda klasyczny, francuski petit déjeuner? Ile kalorii ma wyjątkowo syte śniadanie angielskie? W czym o poranku rozsmakowują się Skandynawowie? Bliższe poznanie śniadaniowych propozycji z różnych zakątków świata może sprawić, że każdy dzień będziemy witać pod znakiem nowych kompozycji smakowych.

Brak czasu i weny o poranku często zmusza nas do pójścia na kompromis w kwestii śniadania. Dysponując nawet najprostszymi składnikami nie musimy być skazani na monotonię. Wystarczy poszukać inspiracji w innych krajach, gdzie śniadania są zazwyczaj równie nieskomplikowane, a pozwolą nam wprowadzić nutę urozmaicenia do codziennej diety.

English breakfast niczym obiad

Angielskie śniadanie przypadnie do gustu jedynie miłośnikom bardzo obfitych posiłków, którzy o poranku czują wręcz nieposkromiony głód. W skład kompozycji takiej wchodzą jajka sadzone, smażone kiełbaski, pieczarki, chleb, black pudding (rodzaj kaszanki), pomidory, fasolka po bretońsku i bekon. Pełen zestaw z powodzeniem sprawdziłby się w roli dania obiadowego, gdyż zawiera około 850 kcal! Widomym jest, że największą dawkę kalorii najlepiej spożyć o poranku, ponieważ dzięki temu we właściwy sposób uruchomimy nasz metabolizm. Tak obfity posiłek to jednak prawdziwe wyzwanie, nawet dla wielbicieli pełnego po brzegi talerza.

Francuskie delicje

Śniadanie, jakim delektują się o poranku Francuzi spełni oczekiwania wszystkich miłośników słodkości. Chrupiący croissant z owocami i bakaliami, ciasto francuskie z rodzynkami (pain aux rasins) lub czekoladą (pain au chocolat), brioszki oraz bagietka z konfiturą ? w skrócie wszelkie słodkie wypieki, podawane obowiązkowo w towarzystwie filiżanki kawy. W Hiszpanii słodką odmianą śniadania są churros ? smażone w głębokim tłuszczu paluszki z parzonego ciasta. Włosi również lubią rozpoczynać dzień pod znakiem dolci. W ich wersji jest to zestaw składający się z cappuccino i rogalika z kremowym nadzieniem. Innym krajem uwielbiającym słodkie śniadania jest Maroko. W północnoafrykańskim kraju rankiem zasmakować można pieczywa z miodem i daktylami, a także naleśników baghrir oraz mocnej kawy po turecku.

A to już wiesz?  PO ? DZIELAMY Zero Waste #6: Woda z kranu czy z plastiku? Spotkanie i warsztaty

Śniadanie po polsku

Polskie śniadanie to przede wszystkim kanapki. Najpopularniejszym trio smakowym jest oczywiście pomidor, szynka i ser żółty, który znaleźć można prawie w każdej polskiej lodówce. ? Na popularność żółtego sera w naszym rodzimym menu śniadaniowym ma wpływ przede wszystkim jego wszechstronność. Z pomocą kilku plasterków przygotujemy nie tylko kanapki, ale i wzbogacimy smak domowej jajecznicy, tostów, omletów, czy małych zapiekanek przygotowanych w kokilkach. Ponadto bardzo duża gama produktowa sprawia, że nie musimy bazować na jednym gatunku, a w zależności od nastroju sięgnąć po klasyczną goudę, wyrazisty aldamer lub delikatnie pikantny morski ? doradza Ewa Polińska z MSM Mońki. Polskie śniadanie w wersji słodkiej to najczęściej? również kanapki. Z tym, że polane miodem lub owocową konfiturą.

Skandynawski minimalizm

Na zainteresowanie zasługuje także mroźna Skandynawia, która w zależności od kraju oferuje różne kompozycje śniadaniowe. Norwegowie rankiem najczęściej sięgają po kromkę chleba razowego (grovbr?d) z różnymi dodatkami ? serem brunost, wędliną, dżemem, a nawet czekoladą. Szwedzi z kolei stawiają na proste zestawy bazujące na mleku, takie jak musli z jogurtem czy zsiadłe mleko w wersji smakowej. Popularna jest także owsianka (gröt) z musem jabłkowym lub dżemem borówkowym, którą po zaserwowaniu polewa się odrobiną zimnego mleka. Islandczycy z kolei, mimo iż słyną z bardzo nietypowego jadłospisu, do śniadania podchodzą bardzo tradycyjnie. Klasykiem jest jogurt typu islandzkiego (skyr) i cynamonowe bułeczki (kanilsnú?ar) oraz filiżanka kawy lub herbaty.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Śniadanie z czterech krańców świata ? co się jada za granicą? Styl życia, LIFESTYLE - Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada ?co kraj, to obyczaj? jest szczególnie żywa w kwestii śniadań.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy