Data publikacji: 2018-01-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Sezon na zabawę – rozmowa z Adamem Zwolanem
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Rozmowa z Adamem Zwolanem, członkiem zarządu białostockiej spółki Lech-Garmażeria Staropolska, w której skład wchodzi też ?Lech – Gościnny Dom?.
Rozmowa z Adamem Zwolanem, członkiem zarządu białostockiej spółki Lech-Garmażeria Staropolska, w której skład wchodzi też ?Lech – Gościnny Dom?
Karnawał to prawdziwe żniwa dla firm cateringowych, organizatorów imprez i producentów delikatesowej garmażerki. Jak to wygląda w firmie Lech?
– Rzeczywiście w tym okresie zwiększa się ilość zamówień cateringowych zwłaszcza na imprezy prywatne lub firmowe. Natomiast można zaobserwować ciekawe zjawisko – zacierania się różnic między karnawałem, a okresem przed nim i po nim, jeśli chodzi o ilość imprez. Bawimy się i przed, i po karnawale ? ?popyt? na imprezy nie zmienia się znacząco, choć zmienia się ich rodzaj.
Jakiego typu imprezy cieszą się największym powodzeniem w tym czasie?
– Okres karnawału to zdecydowanie czas studniówek- tego typu bale dominują zarówno pod względem ilościowym, jak i pod względem rozmachu, z jakim są organizowane. Ale w końcu to najważniejszy bal dla maturzystów. Urządzane są również bale karnawałowe. Mniejszym zainteresowaniem natomiast cieszą się wesela, głównie ze względu na chłodną aurę. Miesiące wiosenne i letnie są zdecydowanie bardziej preferowane przez nowożeńców niż zimowe. Oczywiście wszyscy czekają na wielki bal karnawałowy, który wieńczy sezon na zabawę.
Pamiętam swoją studniówkę – w przyozdobionej kolorową bibułą i balonikami sali gimnastycznej. Dziś szkoły wynajmują eleganckie sale, takie jak te w Gościnnym Domu Lecha. Jak teraz bawią się maturzyści – czy można mówić o jakichś trendach w sposobie organizacji takich balów ? Czy też dominuje tradycja?
– Przeważają eleganckie, tradycyjne bale studniówkowe, w galowych strojach, z polonezem, choć i ten bywa już modyfikowany, łączony z nowoczesnym tańcem, tworząc swoiste show. Istnieje oczywiście możliwość zorganizowania imprez tematycznych np. w stylu hollywoodzkim, pop-artowskim, czy stylizowanych na lata 50. Jednakże w naszym regionie zdarza się to rzadko i najczęściej podczas mniejszych imprez rodzinnych. Większości imprez towarzyszy zespół lub DJ, których zadaniem jest uatrakcyjniać zabawę oraz umilać gościom czas. Od ich kreatywności zależy, w co się bawimy podczas balu; może to być wybór miss i mistera balu, karaoke, czy znany z wesel ? pociąg. Zachęcam oczywiście do organizacji zabaw z jakimś motywem tematycznym w tle, bo jest to bardzo ciekawa alternatywa dla standardowych balów oraz okazja do wykazania się kreatywnością przy aranżacji takiego wystroju.
Bal to nie tylko zabawa, ale też coś dla ciała, czyli catering. Czym wyróżnia się Wasza kuchnia, czy macie jakieś typowo bankietowe propozycje dań?
– Praktycznie podczas każdego rodzaju zabawy powodzeniem cieszą się niewielkiego rozmiaru specjały – tzw. finger food, takie jak koreczki koktajlowe lub przekąski z mięsa i serów. Naszą specjalnością są również ryby, zwłaszcza w wersji faszerowanej lub rolad. Maturzyści wybierają na bale studniówkowe lżejsze dania np. drobiowe i wyroby wegetariańskie. Większości zabaw towarzyszy również kącik ze słodkościami, gdzie do kawy lub herbaty oferujemy słodkie wypieki, a także naszej własnej produkcji sękacze wytwarzane według tradycyjnej receptury. Na obiad dla większej ilości osób proponujemy sprawdzone i docenione już przez naszych klientów dania lekkie, główne drobiowe, ale – dla smakoszy – faszerowane kaczki lub indyki.
A jak sobie radzicie z wegetarianami- czy macie dla nich jakieś propozycje?
– Jak najbardziej – mamy bardzo szeroką ofertę dań dla wegetarian lub wegan, które przygotowujemy na zamówienie na każdy rodzaj imprezy. Znakiem czasu jest, że takie dania cieszą się coraz większym zainteresowaniem klientów
A jeśli chodzi o handel – co najlepiej się sprzedaje podczas karnawału w Waszych sklepach firmowych i w innych sieciach handlowych?
– Półmiski, a mamy naprawdę szeroką ich ofertę ? w wersji mięsnej i drobiowej. Alternatywą jest lżejsza wersja ? z ręcznie przygotowanymi przekąskami wegetariańskimi, rybnymi czy warzywnymi. Polecam też nasze półmiski babeczek z pasztetami lub wyrobami bankietowymi. To świetne rozwiązanie np. na domową czy firmową imprezę.
Lech – Garmażeria Staropolska w Białymstoku to znany na rynku podlaskim i polskim producent delikatesowych wyrobów regionalnych i tradycyjnych z ponad 25-letnim doświadczeniem. Spółka sprzedaje swoje wyroby za pośrednictwem sieci pięciu sklepów firmowych w Białymstoku, a także w innych sklepach na Podlasiu i w największych miastach Polski. Firma stawia nie tylko na produkcję wysokiej jakości, ale też na produkty ekologiczne i dietetyczne, wprowadzane na rynek jako linie naturalne, które trafiają m.in. do sieci marketów z ekologiczną żywnością. W skład spółki Lech – Garmażeria Staropolska wchodzi też zakład produkcji octu spirytusowego ?Octownia Białystok? oraz Lech – Gościnny Dom, zajmujący się organizacją imprez okolicznościowych i cateringiem. W sumie spółka zatrudnia ok. 120 osób. W ubiegłym roku firma wypracowała ok. 20 mln zł przychodów.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE