Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Grill nie tylko na majówkę

Grill nie tylko na majówkę
Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały

Data publikacji: 2018-05-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Grill nie tylko na majówkę
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały rok.

Grill nie tylko na majówkę Styl życia, LIFESTYLE - Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały rok.

Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały rok.

Z początkiem maja tradycyjne gotowane czy smażone potrawy coraz częściej zamieniamy na te z grillowego rusztu. To właśnie długi okres pomiędzy świętami majowymi uznawany jest za nieoficjalny początek sezonu na barbecue ze znajomymi. Tradycja przygotowywania potraw na ruszcie nie jest długa – pojawiła wraz z przemianami ustrojowymi na początku lat dziewięćdziesiątych. Wcześniej Polacy, decydując się na plenerowe gotowanie, wybierali kiełbasę czy ziemniaki z ogniska.

Z biegiem lat wspólne pieczenie na ruszcie stało się letnią tradycją Polaków, do której z każdym kolejnym rokiem przykładają coraz większą wagę. Potrawy z profesjonalnego grilla są soczyste, równomiernie wypieczone i zdrowe. Składnikiem najczęściej przyrządzanym na grillu jest oczywiście mięso.

Przez wiele lat na rusztach najczęściej można było spotkać kiełbasę, jednak w miarę upływu lat Polacy zauważyli, że na grillu można położyć wiele innych produktów mięsnych. Wraz z powstaniem mody na grilla w sklepach pojawiła się gama produktów dedykowanych pod ten rodzaj gotowania. Zazwyczaj są one już wcześniej przyprawione przez producenta, tak by przy szczelnym opakowaniu mogły poleżeć trochę w lodówce, lecz nie wszystko co jest szybkim i gotowym rozwiązaniem jest najlepsze.

A to już wiesz?  W Sukcesji życie zaczyna się po pięćdziesiątce

W przypadku grillowanego mięsa niezwykle istotna jest jego jakość i świeżość. Tylko takie mięso może zagwarantować, że posiłek przez nas przygotowany będzie soczysty i smaczny. W poszukiwaniu nowych smaków przyrządzanych potraw coraz więcej Polaków dochodzi do wniosku, że warto w kuchni szukać swoich własnych rozwiązań. Dlatego zauważalna jest tendencja do kupowania mięs na grilla w tych punktach handlowych, gdzie można kupić świeże i niepaczkowane produkty. Niewątpliwie, zaletą punktów z mięsem sprzedawanych z lad chłodniczych jest możliwość dokładnego obejrzenia asortymentu, którym jesteśmy zainteresowani i dostosowania gramatury posiłku do naszych potrzeb.

Kolejnym aspektem, który pozwoli urozmaicić nasze gotowanie jest wprowadzenie do przepisów kulinarnych nowych przypraw.

W ostatnich latach oprócz tradycyjnego drobiu, kiełbasy i karkówki, na rusztach zaczyna pojawiać się wołowina, jagnięcina czy baranina. Smak tych mięs można wzbogacać nie tylko solą i pieprzem. Odpowiednie użycie do marynaty orientalnych przypraw może diametralnie zmienić znane nam potrawy. Mięso powinno być obsypane kilka godzin przed przyrządzeniem. Przyszłe danie powinno być umieszczone w lodówce w zamkniętym opakowaniu. Pozwoli to zachować aromaty przypraw użytych do marynaty i uchroni mięso od zapachów innych produktów znajdujących się w lodówce ? mówi Cemre Yatur ze sklepu Harbi Fresh Meat.

Odpowiednio przyprawione mięso na grilla może nabrać niespotykanego smaku, trzeba jednak pamiętać, by mięso przez nas wybrane na ruszt było świeże.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Grill nie tylko na majówkę Styl życia, LIFESTYLE - Długi majowy weekend to okres, w którym zazwyczaj rozpoczynamy sezon na grilla. Nie musi on jednak skończyć się wraz z majówką, ponieważ moda na aromatyczne, smaczne i dobrze przyprawione mięso upieczone na ogniu może trwać do końca wakacji, albo i cały rok.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy