Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd

Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu ? uważa tak co drugi z

Data publikacji: 2021-01-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu ? uważa tak co drugi z nas.

Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd Styl życia, LIFESTYLE - Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu ? uważa tak co drugi z nas.

Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu ? uważa tak co drugi z nas.[1] Wydawać by się mogło, że kuchnia roślinna to twardy orzech do zgryzienia. Nic bardziej mylnego, bo dzięki dużemu wyborowi wegańskich dań w serwisie Pyszne.pl ich próbowanie jest łatwiejsze i przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Zwłaszcza, że w styczniu 2021 roku Pyszne.pl włącza się do akcji Veganuary i zachęca do roślinnych eksperymentów. Czy Polacy są gotowi na nowe kulinarne doświadczenia?

 

Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że weganizm wiąże się z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału.[2] W popularyzacji kuchni roślinnej swój udział mają autorytety świata polskiej gastronomii. ?Każdy moment ? więc i ta styczniowa akcja ? jest dobry, by ograniczyć jedzenie mięsa i zastanowić się nad zmianą naszych w tej materii przyzwyczajeń. Kuchnia roślinna nie tylko bywa bardzo smaczna ? jest też zbawienna dla planety, na której żyjemy.? ? mówi Robert Makłowicz, który na zaproszenie Pyszne.pl testuje w styczniu roślinne menu wybranych restauracji dostępnych w serwisie.

 

Styczeń to doskonały miesiąc na nowe doświadczenia. A może by tak poeksperymentować z innymi smakami i przetestować dania kuchni roślinnej? Doskonałą okazją do wypróbowania roślinnych nowości jest Veganuary, które idzie w tym roku po rekord. Do roślinnego wyzwania dołączyło w 2019 ponad 250 000 osób, natomiast w 2021 udział weźmie już około pół miliona.[3] W tym roku do akcji włącza się serwis Pyszne.pl, który promuje roślinne opcje w dostawie. Szeroki wybór pozycji roślinnych w menu restauracji dostępnych na platformie bez wątpienia sprzyja eksperymentom. A jest z czego wybierać ? liczba dań roślinnych w serwisie wzrosła dwukrotnie w ciągu roku.[4] Zaczęliśmy też zamawiać ich dwa razy więcej.

A to już wiesz?  Wola Park przyjazny rowerzystom

 

 

Roślinnie znaczy smacznie?

 

Powszechne do niedawna mity na temat weganizmu zaczynają słabnąć. Wiemy już, że 31% z nas chętniej wybierałoby takie dania, gdyby ktoś je dla nas gotował. Do ich spróbowania 38% osób zachęciłby smak wypracowany przez szefów kuchni. Nadarza się ku temu idealna okazja, gdyż zarówno lista restauracji serwujących dania kuchni roślinnej, jak i wybór wegańskich pozycji w ich menu sukcesywnie się wydłuża. Te z nich, które do tej pory specjalizowały się w daniach mięsnych czy rybnych, stają się vegan friendly, wprowadzając do kart roślinne odpowiedniki swoich flagowych potraw. 1/3 osób jadających dania wegańskie ocenia ich dostępność w menu dobrze lub bardzo dobrze. ?W 2021 roku takie pozycje znajdziemy i w gwiazdkowych restauracjach, i w raczej casualowych lokalach, a roślinne burgery, kebab z roślinnego mięsa, czy bliskowschodnie falafele inspirują Polaków do poznawania nowych smaków. Sukces roślinnych pozycji w menu restauracji takich jak np. Bobby Burger potwierdza, że bezmięsne dania nie muszą być wyłącznie domeną wegetariańskich bistr.? ? mówi Maciej Otrębski z RoślinnieJemy.

 

Roślinne fascynacje

 

Jeżeli zaś chodzi o smaki, to Polacy najchętniej odkrywają je w roślinnych wersjach specjałów kuchni polskiej. Najbardziej chcielibyśmy spróbować wegańskich pierogów, kotletów oraz zup. Poza ukochaną kuchnią rodzimą z chęcią przetestowalibyśmy roślinne wersje dań z grupy comfort food, na czele z pizzą oraz burgerem i kebabem. Okazjonalnie przekąsilibyśmy także coś bardziej egzotycznego, na przykład wegańskie sushi, ramen czy pad thai.

 

Ponad 80% z nas zna hummus, kotlety i mleko roślinne, a ponad połowa ? ser, szynkę czy kiełbasę na bazie roślin. Nie znaczy to jednak, że już włączyliśmy je do codziennego jadłospisu. Próbowało ich średnio dwa razy mniej osób niż o nich słyszało. Najbardziej obcy pozostaje dla nas seitan, o którym słyszało tylko 30% badanych, a próbowało zaledwie 10%.

 

Każdy z nas ma swoje kulinarne must have, bez którego nie wyobrażałby sobie życia. Najtrudniej byłoby nam się rozstać z serem żółtym (65%), który tak pysznie rozpływa się na tostach czy zapiekankach. Ciężko byłoby nam zapomnieć także o mięsie w postaci kotletów i innych dań (60%) czy jogurcie (61%). Natomiast z większą łatwością wykluczylibyśmy z codziennego jadłospisu inne przetwory mleczne i mięsne.

A to już wiesz?  Co kobiety zawdzięczają tabletkom antykoncepcyjnym? Światowy Dzień Kobiecości

 

 

Jeśli nie teraz, to kiedy?

 

2021 to rok jedzenia roślinnego. Atrakcyjne, smakowite, będzie królować na Instagramie i przyciągać różnorodnością. A restauracje dokładają wszelkich starań, by zaskakiwać nas coraz ciekawszymi wariacjami na bazie tofu i innych zamienników mięsa. Nie wiesz, od czego zacząć roślinną przygodę? Łatwości odkrywania potraw wegańskich sprzyja bogaty wybór i coraz łatwiejszy dostęp do nich poprzez serwisy takie jak Pyszne.pl, które ułatwia nam zadanie dzięki dedykowanemu kuchni wegańskiej filtrowi. Na początek warto sprawdzić polecane przez użytkowników serwisu restauracje wegańskie i vegan friendly:

 

1. Warszawa:

?            Telaviv Urban Food by Malka

?            Wegeguru

?            Sabich

?            Krowarzywa

?            Falla

 

2. Wrocław:

?            Krowarzywa

?            Falla

?            KalaPizza

?            ibo Falafel

?            VEGA Bar Wegański

 

3. Kraków:

?            Mazaya Falafel

?            Krowarzywa

?            Vegab

?            Farma Burgerownia Roślinna

?            Pod Norenami

 

4. Poznań:

?            Vegab

?            Krowarzywa

?            Falla

?            Vege Pizza

?            Vegar – Vegan Kebab

 

5. Łódź:

?            Telaviv Urban Food by Malka

?            Falla

?            Owoce i Warzywa Klubokawiarnia

?            Niebostan

?            Krowarzywa

 

6. Gdańsk:

?            Manna 68

?            Food Art Company

?            Patison

?            Warzywina

?            Krowarzywa

 

*               *               *               *               *

 

Liczby i fakty z Raportu ?Kuchnia roślinna w Polsce? zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl:

 

1.              Do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby:

?            45% ?  niższa cena roślinnych produktów / składników w sklepach

?            44% ? gwarancja dobrze zbilansowanej diety

?            38% ? lepszy smak roślinnych dań

?            31% ? gdyby ktoś je dla nas gotował

?            27% ? większa dostępność roślinnych dań w restauracjach

A to już wiesz?  MOC SPOTKAŃ WE WROCŁAWIU ? POWRÓT DO NAJLEPSZYCH POLSKICH TRADYCJI

 

 

2.              Potrawy w wersji roślinnej, których najchętniej spróbowaliby Polacy:

?            35% ? pierogi

?            33% ? kotlety

?            32% ? pizza

?            29% ? kebab; burger

?            25% ? zupy, np. rosół, pomidorowa, żurek

 

3.              Produkty roślinne, o których słyszeli Polacy:

?            85% ? hummus

?            82% ? kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin

?            81% ? tofu

?            69% ? pasztet na bazie roślin

?            57% ? ser na bazie roślin

?            55% ? szynka lub kiełbasa na bazie roślin

?            30% ? seitan

 

4.               Produkty roślinne, których próbowali Polacy:

?            51% ? hummus

?            46% ? kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin

?            41% ? tofu

?            39% ? pasztet na bazie roślin

?            24% ? ser na bazie roślin

?            22% ? szynka lub kiełbasa na bazie roślin

?            10% ? seitan

 

5.              Z których produktów odzwierzęcych Polakom byłoby najtrudniej zrezygnować:

?            65% ? żółty ser

?            61% ? jogurt

?            60% ? mięso w postaci, np. kotletów i innych dań

?            54% ? śmietana

?            50% ? majonez

?            42% ? pasztet mięsny

 

[1] Raport ?Kuchnia roślinna w Polsce? prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.

[2] Raport ?Kuchnia roślinna w Polsce? prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.

[3] https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/dec/29/veganuary-biggest-year-lockdown-diet-overhaul.

[4] Dane wewnętrzne Pyszne.pl listopad 2019-listopad 2020.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd Styl życia, LIFESTYLE - Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu ? uważa tak co drugi z nas.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy