Data publikacji: 2021-01-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu ? uważa tak co drugi z nas.
Dzisiaj łatwiej jest być weganinem niż 5 lat temu ? uważa tak co drugi z nas.[1] Wydawać by się mogło, że kuchnia roślinna to twardy orzech do zgryzienia. Nic bardziej mylnego, bo dzięki dużemu wyborowi wegańskich dań w serwisie Pyszne.pl ich próbowanie jest łatwiejsze i przyjemniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Zwłaszcza, że w styczniu 2021 roku Pyszne.pl włącza się do akcji Veganuary i zachęca do roślinnych eksperymentów. Czy Polacy są gotowi na nowe kulinarne doświadczenia?
Ponad 60% z nas prawidłowo wskazuje, że weganizm wiąże się z wykluczeniem z jadłospisu mięsa, jaj i nabiału.[2] W popularyzacji kuchni roślinnej swój udział mają autorytety świata polskiej gastronomii. ?Każdy moment ? więc i ta styczniowa akcja ? jest dobry, by ograniczyć jedzenie mięsa i zastanowić się nad zmianą naszych w tej materii przyzwyczajeń. Kuchnia roślinna nie tylko bywa bardzo smaczna ? jest też zbawienna dla planety, na której żyjemy.? ? mówi Robert Makłowicz, który na zaproszenie Pyszne.pl testuje w styczniu roślinne menu wybranych restauracji dostępnych w serwisie.
Styczeń to doskonały miesiąc na nowe doświadczenia. A może by tak poeksperymentować z innymi smakami i przetestować dania kuchni roślinnej? Doskonałą okazją do wypróbowania roślinnych nowości jest Veganuary, które idzie w tym roku po rekord. Do roślinnego wyzwania dołączyło w 2019 ponad 250 000 osób, natomiast w 2021 udział weźmie już około pół miliona.[3] W tym roku do akcji włącza się serwis Pyszne.pl, który promuje roślinne opcje w dostawie. Szeroki wybór pozycji roślinnych w menu restauracji dostępnych na platformie bez wątpienia sprzyja eksperymentom. A jest z czego wybierać ? liczba dań roślinnych w serwisie wzrosła dwukrotnie w ciągu roku.[4] Zaczęliśmy też zamawiać ich dwa razy więcej.
Roślinnie znaczy smacznie?
Powszechne do niedawna mity na temat weganizmu zaczynają słabnąć. Wiemy już, że 31% z nas chętniej wybierałoby takie dania, gdyby ktoś je dla nas gotował. Do ich spróbowania 38% osób zachęciłby smak wypracowany przez szefów kuchni. Nadarza się ku temu idealna okazja, gdyż zarówno lista restauracji serwujących dania kuchni roślinnej, jak i wybór wegańskich pozycji w ich menu sukcesywnie się wydłuża. Te z nich, które do tej pory specjalizowały się w daniach mięsnych czy rybnych, stają się vegan friendly, wprowadzając do kart roślinne odpowiedniki swoich flagowych potraw. 1/3 osób jadających dania wegańskie ocenia ich dostępność w menu dobrze lub bardzo dobrze. ?W 2021 roku takie pozycje znajdziemy i w gwiazdkowych restauracjach, i w raczej casualowych lokalach, a roślinne burgery, kebab z roślinnego mięsa, czy bliskowschodnie falafele inspirują Polaków do poznawania nowych smaków. Sukces roślinnych pozycji w menu restauracji takich jak np. Bobby Burger potwierdza, że bezmięsne dania nie muszą być wyłącznie domeną wegetariańskich bistr.? ? mówi Maciej Otrębski z RoślinnieJemy.
Roślinne fascynacje
Jeżeli zaś chodzi o smaki, to Polacy najchętniej odkrywają je w roślinnych wersjach specjałów kuchni polskiej. Najbardziej chcielibyśmy spróbować wegańskich pierogów, kotletów oraz zup. Poza ukochaną kuchnią rodzimą z chęcią przetestowalibyśmy roślinne wersje dań z grupy comfort food, na czele z pizzą oraz burgerem i kebabem. Okazjonalnie przekąsilibyśmy także coś bardziej egzotycznego, na przykład wegańskie sushi, ramen czy pad thai.
Ponad 80% z nas zna hummus, kotlety i mleko roślinne, a ponad połowa ? ser, szynkę czy kiełbasę na bazie roślin. Nie znaczy to jednak, że już włączyliśmy je do codziennego jadłospisu. Próbowało ich średnio dwa razy mniej osób niż o nich słyszało. Najbardziej obcy pozostaje dla nas seitan, o którym słyszało tylko 30% badanych, a próbowało zaledwie 10%.
Każdy z nas ma swoje kulinarne must have, bez którego nie wyobrażałby sobie życia. Najtrudniej byłoby nam się rozstać z serem żółtym (65%), który tak pysznie rozpływa się na tostach czy zapiekankach. Ciężko byłoby nam zapomnieć także o mięsie w postaci kotletów i innych dań (60%) czy jogurcie (61%). Natomiast z większą łatwością wykluczylibyśmy z codziennego jadłospisu inne przetwory mleczne i mięsne.
Jeśli nie teraz, to kiedy?
2021 to rok jedzenia roślinnego. Atrakcyjne, smakowite, będzie królować na Instagramie i przyciągać różnorodnością. A restauracje dokładają wszelkich starań, by zaskakiwać nas coraz ciekawszymi wariacjami na bazie tofu i innych zamienników mięsa. Nie wiesz, od czego zacząć roślinną przygodę? Łatwości odkrywania potraw wegańskich sprzyja bogaty wybór i coraz łatwiejszy dostęp do nich poprzez serwisy takie jak Pyszne.pl, które ułatwia nam zadanie dzięki dedykowanemu kuchni wegańskiej filtrowi. Na początek warto sprawdzić polecane przez użytkowników serwisu restauracje wegańskie i vegan friendly:
1. Warszawa:
? Telaviv Urban Food by Malka
? Wegeguru
? Sabich
? Krowarzywa
? Falla
2. Wrocław:
? Krowarzywa
? Falla
? KalaPizza
? ibo Falafel
? VEGA Bar Wegański
3. Kraków:
? Mazaya Falafel
? Krowarzywa
? Vegab
? Farma Burgerownia Roślinna
? Pod Norenami
4. Poznań:
? Vegab
? Krowarzywa
? Falla
? Vege Pizza
? Vegar – Vegan Kebab
5. Łódź:
? Telaviv Urban Food by Malka
? Falla
? Owoce i Warzywa Klubokawiarnia
? Niebostan
? Krowarzywa
6. Gdańsk:
? Manna 68
? Food Art Company
? Patison
? Warzywina
? Krowarzywa
* * * * *
Liczby i fakty z Raportu ?Kuchnia roślinna w Polsce? zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl:
1. Do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby:
? 45% ? niższa cena roślinnych produktów / składników w sklepach
? 44% ? gwarancja dobrze zbilansowanej diety
? 38% ? lepszy smak roślinnych dań
? 31% ? gdyby ktoś je dla nas gotował
? 27% ? większa dostępność roślinnych dań w restauracjach
2. Potrawy w wersji roślinnej, których najchętniej spróbowaliby Polacy:
? 35% ? pierogi
? 33% ? kotlety
? 32% ? pizza
? 29% ? kebab; burger
? 25% ? zupy, np. rosół, pomidorowa, żurek
3. Produkty roślinne, o których słyszeli Polacy:
? 85% ? hummus
? 82% ? kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
? 81% ? tofu
? 69% ? pasztet na bazie roślin
? 57% ? ser na bazie roślin
? 55% ? szynka lub kiełbasa na bazie roślin
? 30% ? seitan
4. Produkty roślinne, których próbowali Polacy:
? 51% ? hummus
? 46% ? kotlety na bazie roślin; mleko na bazie roślin
? 41% ? tofu
? 39% ? pasztet na bazie roślin
? 24% ? ser na bazie roślin
? 22% ? szynka lub kiełbasa na bazie roślin
? 10% ? seitan
5. Z których produktów odzwierzęcych Polakom byłoby najtrudniej zrezygnować:
? 65% ? żółty ser
? 61% ? jogurt
? 60% ? mięso w postaci, np. kotletów i innych dań
? 54% ? śmietana
? 50% ? majonez
? 42% ? pasztet mięsny
[1] Raport ?Kuchnia roślinna w Polsce? prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.
[2] Raport ?Kuchnia roślinna w Polsce? prezentujący wyniki badania zrealizowanego na zlecenie Pyszne.pl grudniu 2020 metodą CAWI na grupie 800 respondentów przez instytut badawczy ARC Rynek i Opinia.
[3] https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/dec/29/veganuary-biggest-year-lockdown-diet-overhaul.
[4] Dane wewnętrzne Pyszne.pl listopad 2019-listopad 2020.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE