Data publikacji: 2016-12-05
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Boże Narodzenie w staropolskim stylu
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Uczestnicy kolejnych warsztatów w Akademii Smaku Sokołów mieli okazję odbyć kulinarną ?podróż w czasie?. Spotkanie poświęcone było bożonarodzeniowym potrawom, przygotowanym w staropolskim stylu.
Dwór ZiemiaÅ„ski w Suchożebrach – siedziba sokoÅ‚owskiej Akademii Smaku ? byÅ‚ idealnÄ… sceneriÄ… do spotkania poÅ›wiÄ™conego dawnym polskim tradycjom kulinarnym. PochodzÄ…cy z poÅ‚owy XIX wieku dworek, pieczoÅ‚owicie odrestaurowany staraniem firmy Sokołów, pozwoliÅ‚ poczuć atmosferÄ™ minionych epok. WyjÄ…tkowa bożonarodzeniowa aranżacja wprowadziÅ‚a goÅ›ci warsztatów w Å›wiÄ…teczny klimat.
Spotkanie prowadził Maciej Nowicki, który na co dzień zajmuje się rekonstrukcjami kulinarnymi i odwzorowywaniem przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Maciej Nowicki przekonywał uczestników warsztatów, jak błędne jest przekonanie o prostocie i monotonii kuchni staropolskiej. W dawnych recepturach kucharskich znaleźć można niezwykle wyrafinowane połączenia smaków. Potrawy przygotowywano na bazie wielu produktów, zróżnicowanych składników i przypraw, które rzadko są kojarzone z tradycyjną kuchnią polską ? jak szafran, anyż czy bazylia. Uczestnicy warsztatów mogli przekonać się o tym naocznie, wertując wydania starych książek kucharskich ? m.in. ?Kuchnię polsko-francuską? Antoniego Teslara czy ?Kuchnię z rodowodem? Grażyny Szelągowskiej.
Na organizowanych przez nas warsztatach staramy siÄ™ prezentować nowe, ciekawe spojrzenie na tematy z zakresu kulinariów, ale też szeroko pojÄ™tej jakoÅ›ci życia ? mówi Aleksandra Chalimoniuk, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. ? ÅšwiÄ™ta to czas, kiedy zwalniamy tempo, mamy wiÄ™cej czasu dla siebie i dla najbliższych. To doskonaÅ‚a okazja do celebrowania wspólnego posiÅ‚ku, chwili oddechu w codziennym zabieganym życiu i odkrywania na nowo bogactwa smaków ? także tych nieco zapomnianych, staropolskich.Â
Maciej Nowicki podkreślał, że polska Wigilia z tradycją dwunastu potraw jest unikatowa w skali światowej, zaś Boże Narodzenie było nie tylko świętem religijnym, ale też kulinarnym. W kuchniach w dawnej Polsce często sięgano po dziczyznę i ptactwo (przepiórki, bażanty, perliczki), a ponieważ Boże Narodzenie przypadało na okres, w którym żywnościowe zapasy nie były już tak obfite ? bardzo popularne było wykorzystywanie tzw. ?piątej ćwiartki?, czyli podrobów. Wiele potraw było unikalnych pod względem regionalnym i znanych tylko na bardzo niewielkim obszarze.
W części praktycznej gości wspierał również Dominik Moskalenko ? szef kuchni Sokołów. Uczestnicy warsztatów przygotowali wyjątkowe potrawy. Wołowina z brukselką została podana z wędzoną słoniną oraz fjutem ? czyli gęstym syropem z buraków, wpisanym na listę produktów tradycyjnych. W menu znalazł się także szablok ? regionalne danie, pochodzące z Kujaw ? zupa z fasolą i kapustą kwaśną, z pulpetami królewieckimi. Ogromne zainteresowanie wśród uczestników wzbudziło przygotowanie dania głównego ? kaszanki owijanej w siatkę wieprzową, pieczonej i podanej na jarzębinie i bitce ziemniaczanej. Zwieńczeniem był deser w postaci kasztanów w maraschino na budyniu z kaszy, z jabłkowymi zefirkami.
Uczestnicy warsztatów w Akademii Smaku Sokołów mieli okazję przekonać się, że stare receptury można doskonale zaadaptować do współczesnych warunków, a przygotowane według nich potrawy uświetnią bożonarodzeniowe spotkania przy stole.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE