Aktualności LIFESTYLE Styl życia

6 sierpnia – Międzynarodowy Dzień Musztardy

6 sierpnia – Międzynarodowy Dzień Musztardy
Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na

Data publikacji: 2018-08-06
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: 6 sierpnia – Międzynarodowy Dzień Musztardy
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie.

6 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Musztardy Styl życia, LIFESTYLE - Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie.

Jej wysokość – musztarda

Nie da się ukryć, że za zimnym sosem składającym się głównie z gorczycy, bez którego nie wyobrażamy sobie typowego hamburgera, stoi wielka historia. Musztarda jest tak popularna, że w Ameryce jej miłośnicy otworzyli muzeum, a od 1991 roku w pierwszą niedzielę sierpnia obchodzi swoje międzynarodowe święto. Niegdyś była afrodyzjakiem i lekiem na reumatyzm, dziś nie wyobrażamy sobie bez niej spotkania z grillem w roli głównej. Jadamy ją latem z pieczonymi kiełbaskami, aromatyczną karkówką czy dodajemy do sosów vinaigrette. Miłośnikom łagodnych smaków poleca się musztardę delikatesową, stołową lub francuską, z kolei wszyscy wielbiciele ostrych i wyrazistych smaków powinni zdecydować się na musztardę sarepską lub rosyjską.

Warto skorzystać z pięknej pogody i zorganizować przyjęcie na świeżym powietrzu. Oto garść inspiracji na smakowite dania z grilla z dodatkiem królowej polskich stołów ? musztardy!

 

Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym

Składniki:

8 Kiełbasek śląskich marki Konspol
4 łyżki musztardy
3 łyżeczki miodu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka listków bazylii

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury, kiełbaski nacinamy i grillujemy przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę. Następnie szykujemy sos. W miseczce łączymy musztardę z miodem, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i drobno posiekane liście bazylii.  Tak przygotowany sos podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.

 

Kiełbasa w koperkowo-musztardowej glazurze

Składniki:

? kiełbasy śląskiej z kurczaka marki Konspol
pęczek świeżego kopru
3 łyżki musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka miodu
pieprz, sól do smaku

A to już wiesz?  Jak kompleksowo zadbać o swój metabolizm?

 

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy musztardę francuską, sok z limonki, miód i oliwę z oliwek.  Następnie dodajemy do sosu przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, nacinamy, kładziemy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy kiełbasę przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by miała jeszcze więcej smaku, posmaruj ją przygotowaną wcześniej marynatą na ostatnim etapie grillowania.

 

 

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
6 sierpnia - Międzynarodowy Dzień Musztardy Styl życia, LIFESTYLE - Sarepska, francuska, stołowa, a może dijon? Znajduje się niemal w każdym polskim domu, a na świecie istnieje blisko 4 tysiące jej rodzajów i smaków. Musztarda, bo o niej mowa, jest jednym z najpopularniejszych dodatków na świecie.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy